Egypten
  • © 2025 Jan Clausen Kontakt mig 0

Egypten

Rundrejse i Egypten marts 2015



Den første forårsmåned i året blev det endelig vores tur til at opleve den moderne civilisations vugge. 2 gange før havde vi bestilt rejse til landet, men de blev begge gange aflyst grundet uroligheder i mellemøsten - så først 3. gang lykkedes det. Rundrejsen begyndte i Cairo for derefter at flyve til Aswan og dernæst med skib op ad Nilen til Luxor og sluttelig med bil gennem ørkenen til Hurghada, hvor den sidste uge blev brugt til at bearbejde alle indtrykkene på den første del af turen.
Med Egyptair fløj vi til Cairo, hvor vi de første dage boede på hotel Pyramisa.
Lad mig med det samme slå fast, at trafikken i Cairo ikke er for sarte sjæle, vi var begge glade for, at vi under opholdet i byen havde entreret med lokal guide og chauffør i en minivan.

Et besøg på det egyptiske museum var første sted på vores historiske rundtur. Museet ligger lige i udkanten af Tahrir pladsen, som i både 2011 og 2013 var midtpunkt for omfattende folkelige demonstrationer mod det siddende styre. Og både i 2011 blev præsident Mubarak og i 2013 blev præsident Mohamed Morsi afsat - det var en stor oplevelse at se stedet, hvor en del af det arabiske forår udspillede sig.
Museet indeholder en stor samling af antikviteter fra det gamle Egypten. Museet endeholder 120.000 genstande, hvoraf et repræsentativt udsnit er udstillet, og resten er på magasin. Bygningen blev oprindelig opført af et italiensk firma i 1901, og det blev tegnet af den franske arkitekt Marcel Dourgnon. Det er en af de største museer i regionen. I 2020 blev museet en del af det nye Grand Egyptian Museum ved Giza. Vi fik set den fantastiske skat af kong Tut, mumierne, smykker, statuer, spiseskåle og legetøj fra gamle egyptiske konger.

Vores lejede minivan bragte os så til Mohammad Ali moskeen, som er placeret ved Citadellet på en høj, så man har en fabtastisk udsigt over byen
Muhammad Ali Pasha – som mange betragter som faderen til det moderne Egypten for hans talrige, varige, moderne reformer – bestilte denne moské til at blive bygget i 1830 til minde om hans søn. Byggeriet tog over tyve år. Det var oprindeligt beregnet til at tjene som den nationale moske for en nyligt næsten-uafhængig stat Egypten. Det er i dag en af ​​de første bygninger, der er synlige, når man nærmer sig Kairo fra enhver retning.
I 1899 begyndte moskeen at vise alvorlige tegn på forfald, men en fuldstændig renovering begyndte først i 1931 og sluttede først i 1939, under Muhammad Alis niende og næstsidste efterfølger, kong Faoruk I.

Videre gik det nu til den hængende kirke som har fået sit navn, fordi den ligger over en gammel romersk port, og fordi kirkeskibet hænger over en passage. Kirkens rigtige navn er Sitt Mariam eller Sankt Marias Kirke.
I dag er kirken den koptiske paves officielle residens. Den blev bygget i det 7. århundrede, og man mener, at der var kirker på stedet så tidligt som i det 3. eller 4. århundrede. Den mest troværdige teori er, at den blev genopbygget flere gange i det 10. århundrede af patriarken Abraham.
Den har en smuk gårdhave flankeret af religiøse mosaikker. Prædikestolen i marmor har tretten søjler, der forestiller Jesus og de 12 apostle. Den østlige ende har tre helligdomme dedikeret til Jomfru Maria, Sankt Georg og Sankt Johannes Døberen. Alteret i helligdommen stammer fra det 12. eller 13. århundrede og er lavet af ibenholt med elfenbensindlæg. Den har en række med syv store ikoner. Den venstre side har 17 ikoner, og den højre side har 7 små ikoner øverst.

Unknown

Lidt syd for Cairo var vi i byen Memphis, hvor der er en 10 meter lang statue af Ramses II hugget i kalksten.
Statuen blev fundet i 1820 af en italiensk rejsende Giovanni Battista Caviglia. Kolossen er et utroligt stykke arbejde, hvor Ramses er portrætteret i liggende stilling med ufærdige fødder og visse steder på statuen er de originale farver delvist bevaret.

På vores videre færd mod Giza og den store pyramide kom vi forbi trappepyramiden i Sakkara.
Farao Djoser lader den første af de egyptiske pyramider bygge i Sakkara omkring 2700 fvt. Pyramiden består af 6 skrå trin og bliver derfor kaldt for "trappepyramiden". Djosers gravkammer ligger ikke, som for eksempel i Kheopspyramiden, i selve stenbygningen, men i jorden dybt under pyramiden. Det er blevet plyndret af gravrøvere. Til byggeriet blev der anvendt store stenblokke, der sikrede bygningens stabilitet. Her blev der for første gang opstillet legemsstore statuer. Væggene var oprindeligt malede så de lignede træ. I alt er der over 402 rum.
Djoser byggede sit store gravmæle over sine forgængeres gravanlæg. I de underjordiske magasiner fandt man stenfade fra stort set alle det 1. og 2. dynastis kongegrave. Graven er designet og foreslået af Djosers vesir Imhotep, der 2000 år efter blev ophøjet til guden Ptah, for sin arkitektur og medicinske gennembrud.

Så var tiden kommet, hvor vi besøgte den store pyramide (Keopspyramiden) og sfinksen på Giza plateauet. Den er den største af pyramiderne og er den eneste af verdens syv underværker, der stadig eksisterer.
Før pyramiderne blev bygget blev folk i overklassen såvel som faraoer begravet i bænklignende strukturer kaldt mastabaer. Det er dokumenteret, at arkitekten Imhotep, som omtalt under trappepyramiden, planlagde graven til farao Djoser.
Imhotep bliver krediteret for at være den første, der fik ideen at stable mastabaer på toppen af hinanden. Det skabte en trappelignende konstruktion, hvor trinene bliver mindre og mindre nær toppen.
De fleste pyramider blev bygget, da Egypten var under absolut kontrol af faraoen. Det var i denne tid, de kendte pyramider ved Giza blev bygget. Senere, da regeringens magt blev mindre centraliseret, blev det sværere for folket at få overskud til at bygge og skaffe resourser til sådanne konstruktioner. Derfor var senere pyramider meget mindre, dårligere og ofte hastigt bygget.
Al-Aziz Uthman, søn af Saladin, der bekæmpede det kristne korstog, forsøgte i 1200-tallet at ødelægge de store pyramider i Giza, men måtte opgive, da opgaven var for stor. Det lykkedes dog at ødelægge Menkaures pyramide.
Det er stadig en gåde, hvordan egypterne helt præcist har bygget disse bygningsværker, men en ting er sikkert og det er, at vi med ærefrygt beundrede disse bygningsværker.

Sfinksen i Giza som også er placeret på Giza plateauet er en stor sandstensskulptur af en liggende sfinks, der er et fabeldyr med et hoved som et menneske og en krop som en løve. Den er placeret direkte fra vest mod øst og står som en del af pyramidekomplekset. Ansigtet repræsenterer faraoen Khefren. Den oprindelige form af Sfinksen blev hugget ud fra grundfjeldet, men er siden blev restaureret med flere lag sandstensblokke. Den er 73 meter lang fra poter til hale, og 20 meter fra fundamentet til toppen af hovedet, og den bredeste del er 19 meter.
Trods grundige arkæologiske undersøgelser diskuteres det stadig, hvem sfinksens bygherre var, hvornår den blev opført og hvorfor. Den bredest accepterede teori er, at statuen er en del af farao Chephrens gravkompleks. Han var konge fra 2520-2494 f.Kr. og kong Cheops' efterfølger.

Turen gik nu med indenrigsfly til Aswan, hvor vi et par dage boede på hotel Pyramisa Island Resort.
Aswan er en af Egyptens smukkeste byer, hvor Nilen flyder roligt mellem gyldne sandklitter og frodige øer, og byen kombinerer historie, natur og kultur på en enestående måde.
Vi fik set det majestætiske Philae-tempel, dedikeret til gudinden Isis, smukt placeret på en ø i Nilen. Om aftenen nød vi en middag med lokale specialiteter som grillet fisk og duftende ris i en restaurant med udsigt over floden.
Ligeledes fik vi set den imponerende Aswan-dæmning og den ufuldendte obelisk i granitbruddene, hvor gamle egyptiske håndværksteknikker stadig kan ses.

Og så begyndte vores eventyrlige sejlads på Nilen fra Aswan til Luxor, hvor vi gik om bord på det elegante krydstogtskib Nile Dolphin.

Unknown

Skibet, der emmede af luksus og historie, førte os gennem Nildalens magiske landskab og gamle templer.

Den første store oplevelse på vores rejse var Kom Ombo-templet, et imponerende dobbelt-tempel dedikeret til de to guder Sobek (krokodilleguden) og Horus (himmelguden). Vi gik langs templets søjlegange, hvor de detaljerede relieffer fortalte historier om faraonernes ceremonier og de gamle guders kraft. Ikke langt fra templet besøgte vi et lille museum, der udstillede mumificerede krokodiller – en påmindelse om Sobeks betydning i oldtidens Egypten.

Efter en nat på Nilen ankom vi til Edfu, hvor vi steg om bord på hestevogne og kørte til Edfu-templet, dedikeret til falkeguden Horus. Templet er et af de bedst bevarede i Egypten og imponerede os med sine massive søjler og velbevarede inskriptioner. Guiden fortalte os om templets rolle i de religiøse ceremonier og den årlige festival, hvor Horus’ statue blev båret i procession til sin ægtefælle Hathors tempel i Dendera.

Sejladsen fortsatte mod Luxor, hvor sejladsen endte. Vi besøgte det storslåede Karnak-tempel. Enorme søjler, de majestætiske obelisker og den hellige skarabæstatue vidnede om templets storhedstid. Templet var den største religiøse bygning, der nogensinde blev bygget i oldtiden. Det dækker omkring 809371m2 og var et valfartssted i næsten 2000 år. Ud over dets religiøse betydning tjente det også som et skattekammer, et administrativt center. Det betragtes i dag som det største tempelkompleks, der nogensinde er bygget i hele verden. Det udviklede sig over en periode på 2000 år, hvor den ene generation efter den anden af faraoer tilføjede mere og mere til en samling af templer, helligdomme, pyloner og andre dekorationer, der er uden sidestykke i hele Egypten.
Vi vandrede gennem den store søjlehal, hvor de massive pyloner og hieroglyffer fortalte om faraonernes magt.

Vores sidste stop var Luxor-templet, der ligger midt i byen og stråler i aftenbelysningen. Templet ligger på den østlige bred af Nilen, og er verdens største udendørs museum. I det gamle Ægypten kaldte man templet ipet resyt eller den Sydlige Helligdom; dens vigtigste funktion var under de årlige Opet-festivaler. På disse festivaler blev statuerne af Amon, Mut og Khonsu flyttet fra Karnak langs Sfinksens alleen, hvor de blev genforenet her under Nilens oversvømmelsen. Templet er et af de bedst bevarede af alle de gamle monumenter, der indeholder store mængder struktur, statuar og relieffer, der stadig er intakte den dag i dag, hvilket gør det til et af de mest imponerende steder at besøge i Luxor-området og hele Egypten. Vi fulgte den berømte Sfinxallé, som engang forbandt Luxor- og Karnak-templerne. Aftenen blev brugt på at beundre de gigantiske statuer af Ramses II og de smukke relieffer, inden vi afsluttede vores sejlads med en middag om bord på skibet, mens vi så Luxors lys spejle sig i Nilens rolige vande.

Et af de mest fascinerende steder at besøge var Kongernes Dal og Dronning Hatshepsuts tempel – begge beliggende nær Luxor og rige på fortællinger om faraoernes storhedstid.

Kongernes Dal - en af verdens mest berømte gravpladser, ligger gemt i de tørre, sandfarvede klippeformationer på vestbredden af Nilen. Dette isolerede område har fungeret som gravsted for faraoer fra det Nye Rige (ca. 1550-1070 f.Kr.), hvor konger som Ramses II, Seti I og den ikoniske Tutankhamon blev begravet i overdådige, kunstfærdigt udsmykkede grave.
Når man træder ind i dalen, bliver man mødt af en næsten overjordisk stilhed. Klippesiderne rejser sig majestætisk, og de skjulte grave åbenbarer sig som hemmelige porte til en glemt verden. Inde i gravene kan man opleve vægmalerier med levende farver, der skildrer faraoernes rejse til efterlivet, religiøse ritualer og gudernes velsignelser. Et af højdepunkterne var Tutankhamons grav, hvor den unge faraos mumie stadig hviler i sin sarkofag.

Hatshepsuts Tempel lå ikke langt fra Kongernes Dal og når man nærmer sig, viser templet sig dramatisk mod de stejle klippevægge i Deir el-Bahari. Dronning Hatshepsut, en af Egyptens mest bemærkelsesværdige herskere, lod templet opføre i det 15. århundrede f.Kr. som et monument over sin guddommelige magt.

Fra Luxor blev vi afhentet i en minibus og kørt gennem ørkenen til badebyen Hurghada, en køretur på små 3 timer.
Her boede vi den næste uge på Magic Beach Hotel, hvor vi nød lange gåture og badede i Det Røde Hav og snakkede om de mange skønne oplevelser som Egyptens storhed og mystik havde fodret os med. Det var en uforglemmelig tur gennem landet med verdens længste flod som vi gerne husker tilbage på med glæde.

Denne sejlads var en rejse gennem tid, hvor vi oplevede Egyptens storhed og mystik fra første parket. Et uforglemmeligt eventyr på verdens længste flod.