Flodkrydstogt august 2024
-
ms Leonora
Vores kahyt
-
ms Leonora
Vores skib
-
ms Leonora
Restauranten
-
ms Leonora
Baren
-
Koblenz
ms Leonora
-
Koblenz
Herz jesu kirche
-
Koblenz
Jesuitenplatz
-
Koblenz
City - udsmykning
-
Koblenz
Kik fra Deutsches Eck
-
Koblenz
Deutsches Eck
-
Koblenz
Deutsches Eck
-
Rhinen
Ved Buchenau
-
Rhinen
Ved Bad Salzig
-
Rhinen
Ved Hirzenach
-
Rhinen
Ved St Goar
-
Rhinen
Burg Katz
-
Rhinen
Lorelei klippen
-
Rhinen
Lorelei klippen
-
Rhinen
Ved Oberwesel
-
Rhinen
Oberwesel
-
Rhinen
Kaub
-
Rhinen
Schloss Fürstenberg
-
Rüdesheim
Promenaden
-
Rüdesheim
Promenaden
-
Rüdesheim
Den gamle bydel
-
Rüdesheim
Mod Niederwalddenkmal
-
Rüdesheim
Niederwalddenkmal
-
Rüdesheim
Rüdesheimer kaffe
-
Rüdesheim
Mekanisk musik museum
-
Rüdesheim
Drosselgasse
-
Mosel
Koblenz
-
Mosel
Lidt udenfor Koblenz
-
Alken
Burg Thurant
-
Alken
Vue
-
Alken
Burg Thurant
-
Mosel
Ved Ediger - Eller
-
Mosel
Ved Bremm
-
Mosel
Ved Zell
-
Mosel
Ved Traben Trarbach
-
T. Trarbach
Vinhuset Axel Emert
-
T. Trarbach
Vinhuset Axel Emert
-
Mosel
Ved Monzel
-
Mosel
Ved Piesport
-
Trier
Udsigt over byen
-
Trier
Porta Nigra
-
Trier
Domfreihof
-
Trier
Katedralen
-
Trier
Statue af Karl Marx
-
Mosel
Ved Kues
-
Bernkastel Kues
Marktplatz
-
Bernkastel Kues
City
-
Bernkastel Kues
På vandring
-
Bernkastel Kues
Udsigt over byen
-
Burg Landshut
Udsigt over byen
-
Bernkastel Kues
Skifer
-
Mosel
Ved Ediger - Eller
-
Mosel
Ved Cochem
-
Cochem
Udsigt over floden
-
Cochem
På vej mod toppen
-
Cochem
Kik over byen
-
Cochem
Apfelstrudel
-
Cochem
Den gamle bydel
-
Cochem
Reichsburg
-
Mainz
Rhinen
-
Mainz
Katedralen
-
Mainz
Den gamle bydel
Best Travel havde arrangeret denne tur, der gik med fly til Frankfurt og videre med bus til Koblenz, hvor vores skib ms Leonora ventede på at bringe os op ad Rhinen og Mosel. Vi overnattede i byen og først dagen efter afsejlede skibet mod Rüdesheim tidligt om morgenen. Undervejs passerede vi den sagnomspundne Lorelei klippe - den 194 m høje skiferklippe troner højt over Rhinens smalleste sted ved St. Goarshausen.
Klippen blev i sin tid verdensberømt gennem sagnet om den skønne, men ulykkelige Loreley, der sidder på klippen og kæmmer sit hår, mens hun synger. Sangen og hendes skønhed fortryllede besætningen på skibene i en sådan grad, at de ikke længere var opmærksomme på de kraftige strømninger og skibene derfor blev smadret mod klippen.
Lige efter frokost lægger skibet til ved den kendte by Rüdesheim, som vi så skulle udforske. Først gik turen til kabelbanen, der bragte os til Niederwald-monumentet (blev rejst for at markere tilblivelsen / samlingen af Det tyske Rige efter den fransk-preussiske krig), hvor der var en betagende udsigt over Rhinen og de omkringliggende vinmarker. Turen er en fantastisk måde at se og fotografere det imponerende landskab på særligt om sommeren, når vinmarkerne står i fuldt flor.
Tilbage i byen så vi det charmerende Siegfried's Mechanisches Musikkabinett med alverdens gamle mekaniske musikinstrumenter. Der blev også tid til at nyde en Rüdesheimer Kaffee inden vi på skibet blev præsenteret for aftenens menu:
APPETIZER
Cucumber roll
SOUP
Cream of roasted cauliflower
MAIN COURSES
Pink roasted duck breast “Sous Vide”
Fresh river trout “Grenobloise”
Grilled zucchini saltimbocca
DESSERT
Classic tiramisu
Chefs cheese platter
(chaumes, gauda, comte and kiwi)
Aftenen skulle herefter opleves i Drosselgasse, der er et brostenbelagt stræde fyldt med historiske bygninger, restauranter, caféer, ølstuer og små butikker. Strædets autentiske og magiske atmosfære tiltrækker hvert år mere end 3 millioner besøgende, og selvom den ikke er mere end 144 meter lang, er det et sted hvor man snildt kan tilbringe en hel dag eller aften.
Kl. 04:30 sejlede skibet tilbage til Koblenz med ankomst kl. 08:00, hvor vi så havde 3 timer til at se byen på igen. Byen har 106.000 indbyggere og ligger på Rhinens vestlige bred, hvor Mosel udmunder. Stedet hvor de 2 floder løber sammen hedder Deutsches Eck, hvorpå der i 1897 blev bygget en 37 meter høj rytterstatue af kejser Wilhelm 1. Byen blev etableret som en militærpost af Drusus ca. år 8 f.Kr. og byen fejrede sit 2000 års jubilæum i 1992. Byen var en af de tyske byer, der blev hårdest ramt af bombardementer under 2. verdenskrig. Hen mod krigens afslutning kastede Lancaster bombefly mere end 10.000 tons bomber over byen og op imod 87% af bymidten blev totalt ødelagt. Byen er siden blevet genopbygget og fremstår i dag som en god blanding af nyt og gammelt.
Ved frokosttid sejlede vi videre til Alken med ankomst kl. 16:30. Byen er en rigtig hyggelig lille by langs Mosel og den er en del af Landkreis Mayer-Koblenz i delstaten Rheinland-Pfalz. Byens historie går helt tilbage til år 450 f.Kr., hvor den var beboet af keltere. Byen er kendt for sin lange promenade med de mange udendørs cafeer og restauranter, der alle ligger helt ud til floden. Byen har en forholdsvis stor produktion af Moselvine. Oppe over byen ligger Burg Thurant som vi også måtte op til. Herfra var der en fantastisk udsigt udover byen og floden og de mange vinmarker.
Tilbage på skibet blev der disket op med følgende menu:
APPETIZER
Serrano delight
(serrano ham rolls, manchego cheese, mousse and melon & anis cloud)
SOUP
Traditional pumpkin soup
MAIN COURSES
Braised beef cheeks
Pan fried cod & artichoke
Wild forest mushroom wellington
(creamed spinach and roasted potatoes)
DESSERT
”Tart tatin”
Chefs cheese platter
(st. albray, gorgonzola and bergkase)
Dagen efter kl. 03:30 sejlede skibet videre til Zell med ankomst kl. 12:00. Vi havde kun 1 time i byen så det var begrænset, hvormeget vi kunne nå at opleve her. Byen har ca. 4.300 indbyggere og er sæde for Verbandsgemeide for de omkringliggende tyske delstater. Byen blev grundlagt af romerne engang senere end året 70 e.Kr. Det afsidesliggende center Kaimt (gl. betegnelse for Zell) blev nævnt første gang i 732 eller 733. I 1222 fik byen byrettigheder. Fra 1332 var det en kurfyrstelig Trier-by og indtil 1794 sæde for et kurfyrsteligt Trier Oberamt. Da Rhinens venstre bred blev besat af franske revolutionstropper i 1794, blev byen fransk. I 1814 blev byen tildelt kongeriget Preussen ved Wienerkongressen. Brande i 1848 og 1857 ødelagde en stor del af den gamle bydel. Siden 1946 har byen været en del af den dengang nystiftede delstat Rheinland-Pfalz.
Kl. 13:00 sejlede vi videre mod Traben-Trarbach, hvor vi ankom kl. 15:30.
Byen er en lille by midt i Moseldalen og den er en af Tysklands mange dobbeltbyer, som har været forenet med en bro over Mosel siden 1898. Byen har ca. 6.000 indbyggere. Efter bybrande i Trarbach i 1858 og i Traben i 1879 er byen genopbygget i Jugendstil. Borgruinerne efter borgen Grevensburg (bygget i 1350) ligger over Trarbach. Byen har altid været en rig by, faktisk var byen så betydningsfuld at den var den første by i Tyskland der fik elektricitet.
Byen ligger på Tysklands vinrute og er meget kendt for sine fortræffelige hvidvine, hvilket vi fik bekræftet hos vinmageren Axel Emert - han serverede flere ganske udmærkede hvidvine og vinene blev serveret med en skøn humor fra hr. Emert himself. Vinsmagningen foregik i hans gamle vinkælder, der var over 100 år gammel, men ganske hyggelig. I dag brugte han ikke kælderen mere til vinlagring, men op til hver jul bliver kælderen pyntet op efter alle kunstens regler og så bliver der ellers afholdt julemarked til ind i januar måned - og efter hans eget udsagn er dette julemarked et stort tilløbsstykke, kendt i hele Tyskland.
Herefter gik turen tilbage til skibet, der denne dag serverede følgende menu:
APPETIZER
Thinly sliced pink roast duck breast
SOUP
Cream of garlic
MAIN COURSES
Chicken saltimbocca
Broiled fresh salmon trout fillet
Red lentil risotto & crumbed fennel frittes
DESSERT
Lemon gratin
Chefs cheese platter
(saint nectaire, roquefort and tomme de savoie)
Skibet overnattede i Traben-Trarbach for kl. 03:00 at fortsætte sejladsen mod Trier. Vi sejlede dog ikke helt til Trier men kun til Riol (ligger 18 km. fra Trier). Her ankom vi kl. 13:30 og her ventede bussen, der kørte os til Trier, som er Tysklands ældste by tæt på grænsen til Luxembourg. Byen indtager en central plads i Tysklands historie - ikke bare i middelalderen, men helt tilbage fra romertiden havde byen en meget vigtig position både som religiøst og politisk midtpunkt.
Byen er grundlagt af kejser Augustus i år 16 f.Kr., men allerede i år 50 f.Kr. havde Julius Cæsar indtaget området efter at have besejret trevanerne. Augustus gav byen navnet Augusta Treverorum og gjorde den til regionshovedstad.
Byen er også det ældste bispesæde i Tyskland. I middelalderen var ærkebiskoppen af Trier en meget betydningsfuld fyrste, der kontrollerede enorme landområder fra den franske grænse til Rhinen. Han var tillige en af de syv kurfrster, som kårede kejsere af det tysk-romerske rige.
Byen er ligeledes fødested for filosoffen Karl Marx, som også gik i skole her. Da Karl Marx var af jødisk afstamining, kunne han ikke få sin videregående uddannelse i sin hjemby - til trods for at familien var konverteret til kristendommen. Derfor fik han sin uddannelse i Bonn og Berlin.
Trier er kendt for sine mange meget velbevarede romerske bygninger her iblandt Porta Nigra (den bedst bevarede byport nord for Alperne).
Vi havde et par timer på egen hånd i byen og de blev bl.a. brugt på en tur med Römer-Express (turisttog) som bragte os forbi den store basilika (kejser Konstantin den 1.s tronsal) der i dag er evangelisk kirke, videre til amfiteatret og ruinerne af nogle romerske bade. En tur ned af den lange shoppinggade blev der også tid til.
Bussen stod nu parat og kørte os tilbage til Riol, hvor skibets kokke havde tryllet denne menu frem:
APPETIZER
Twice baked goat cheese souffle
SOUP
Spinach cappuccino
MAIN COURSES
Grilled baby lamb rumps
Pan fried barramundi filet
Celery mushroom esterhazy
(porcini demi glace and parmesan jambo flakes)
DESSERT
Chokolate mousse
Chefs cheese platter
(gauda, pierre robert and rebloschan)
Næste dag afsejlede båden fra Riol kl. 09:00 i retning tilbage mod Koblenz. Kl. 13:30 ankom vi til Bernkastel - Kues.
Denne by har ikke uden grund tilnavnet “Mosels juvel”. Byen er præget af sit middelaldertorv med et smukke rådhus fra 1608, Michaelsbroen fra 1606, den gamle sognekirke St. Michael fra det 14. århundrede og ikke mindst en krans af bindingsværkshuse, der er mere end 400 år gamle.
Sagnet fortæller, at ærkebiskoppen Boermund II (1354 - 62) lå på sit yderste, da en ridder bragte ham en pokal med vin fra det bedste vinbjerg ved Bernkastel. Mirakuløst blev ærkebiskoppen helbredt og vinen blev berømt under navnet “Bernkasteler Doctor”, og den stejle bjergside, som vinen kom fra fik tilnavnet “Doctor Weinberg”. Bjergsiden knejser 292 meter over floden og dens 3,2 ha regnes for den dyreste vinmark i Tyskland.
Byens store søn er Nikolaus von Kues, der levede fra 1401 - 1464. Han gjorde sig specielt bemærket indenfor medicin og teologi, men er nok mest verdensberømt her i byen.
Borgruinen Landshut fra det 7. århundrede ligger majestæstisk højt hævet over byen med en flot udsigt over de to byer, der i dag er smeltet sammen til en.
Borgruinen, der brændte i 1692, besøgte vi til fods og efterfølgende måtte byen da også udforskes.
Aftenen på skibet bød først på kaptajnens cocktail party og dernæst serverede kokken denne skønne menu:
APPETIZER
Angus beef carpaccio
SOUP
Creamy asparagus & chicken soup
MAIN COURSES
Royal surf & turf
Beetroot rosti Napoleon
(gratinated with blue cheese, honey nuts and herbed chick pea stew)
Ocean duo
(honey glazed tiger shrimps, cream sous vide salmon and yellow carrot mouselline)
DESSERT
Baked Alaska
Chefs cheese platter
(rambol, munster and bergkase)
Næste morgen kl. 02:00 forlod båden byen og sejlede til Cochem, hvor vi ankom kl. 13:00.
Byen er endnu en af Mosels perler. Byen var oprindelig en keltisk boplads og senere slog også romerne sig ned her. Byen omtales førset gang i år 866 under navnet Cucheme.
I det 14. århundrede, under ærkebiskop Balduin von Luxembourg, blev byen forsynet med bymur, byporte og tårne, som prægede byen frem til krigen mod Ludwig den 14. i 1689, hvor også borgen Reichburg blev ødelagt.
I dag er byen et populært turistmål, der dagligt besøges af et tusindtal dagturister.
Borgen Reichburg knejser højt over byen og herfra er der en fantastisk udsigt over floden og byen. Borgen blev sandsynligvis bygget omkring år 1000, men efetr ødelæggelsen i 1689 blev borgen genopført i dens nuværende form.
Vi tog dog i stedet med en stolelift til udsigtspunktet Pinnerkreuz, der har fået sit navn efter fårehyrden Pinner, der i et forsøg på at redde et får fra at falde ud over bjergsiden, selv styrtede i døden.
Herefter måtte vi bare se de gamle velbevarede middelalderhuse i de smalle, krogede charmerende gader. Eftermiddagskaffen blev nydt med et stykke apfelstrudel - mums.
Og som vanligt blev der om aftenen serveret endnu en overdådig menu:
APPETIZER
Mushroom parfait
SOUP
Cream of fennel
MAIN COURSES
Duo of pork belly fillet
(apple sauerkraut, sweet potato puffers, cauliflower lemon grass and madeira gravy)
Seared seabass filet “Vineyard style”
Red thai curry
DESSERT
Baked Alaska
Chefs cheese platter
(munster, st. albray and roquefort)
Kl. 19:00 sejlede båden fra byen og ankom til Koblenz næste morgen kl. 08:00.
Efter morgenmaden ventede bussen for at køre os til Mainz, hvor vi havde 6 timer til at lege turister i før vi drog mod Frankfurt lufthavn, hvor flyet fragtede os tilbage til Kastrup lufthavn.
En fantastisk uge med mange skønne oplevelser var slut og som sædvanligt en tur vi med glæde begge tænker tilbage på.